I tarar pa Tuol Sleng Museum

 Idag har vi besokt Tuol Sleng Museum i Phnom Phen. Det ar skolan dar tusentals manniskor torterades och dodades under roda khmerernas styre, under ledning av Pol Pot, fran 1975-79. Omradet kallades for Security Prison (S-21) och var ett hemligt fangelse, dar endast 7 manniskor kom ut levande. Tuol Sleng betyder "Hill of the poisonous trees''.
 Det blev ett kanslofyllt besok.
Vi skulle egentligen akt med en buss till Siem Reap kl 7.30 imorse, men vi bestamde oss for att boka om bussen sa att vi kunde besoka detta musem nar vi anda var i Phnom Phen.
Vi angrar inte vart beslut, trots alla upprorda kanslor. Det ar fruktansvart att sadana manniskor kan existera, som kan bega sadana fruktansvarda handlingar.
Skolan bestar av fyra byggnader, byggnad A, B, C och D. I Byggnad A agde tortyren rum.
Vi fick ga runt i byggnaderna och se de riktiga cellerna de legat i.. allt ar som orort. Det sitter fortfarande fullt med taggtrad utanfor byggnaderna och framfor fonsterna, som sattes dit for att undvika sjalvmordsforsok. Det var manga kvinnor som forsokte hoppa ut.
De slangdes in i celler som var 2x0.8.. I en byggnad fanns det fotografier pa alla offer, inklusive bilder dar man kunde se hur de hade torterats. Det gick inte att undga tararna. De har fortfarande kvar redskapen som anvandes, de ville ju inte slosa pa ammunition sa de anvande simpla ting, t.ex spetsade bambupinnar, spadar, stenar m.m.
Utanfor byggnad A ligger dar 14 gravar med de 14 sista offrerna ifran S-21. En av dem var en kvinna.
Pol Pot ville morda alla hogutbildade, sa de lurade dem att de skulle fa stipendium, eller vidare utbildning, sa att de kune fora dem till ''the killing fields'', dar de sedan blev mordade.
Manga blev mordade utan andledning, de mordade alla de misstankte. Citat Pol Pot: ''It's better to arrest ten by mistake then let one guilty go free''
Ja, det var fruktansvart..
Vart beslut gjorde iallafall att vi fick nagot vettigt gjort denna dag mer an att bara aka buss. Vi har fatt oss en riktig historielektion idag! Som man brukar saga, sa lar man sig nagot nytt varje dag.
Imorgon blir det uppstigning i gryningen for att se nar solen gar upp over Angkor Wat :)

/Julia

bilder kommer imorgon.

Kommentarer
Postat av: Alexander

usch vad hemskt det lät.. förstår att ni blev berörda av det. det är så roligt att läsa er blogg, för det verkar ju inte gå en enda dag utan att ni upplever ngt nytt o häftigt!



saknar dig Julia!

2009-11-26 @ 16:02:55
Postat av: Niklas Lindberg

Hej tjejer!



Jag har inte skrivit något inlägg här sen ni åkte. Men jag har läst allt vad ni gjort. Riktigt spännande.

Fast det är först nu som jag börjar känna igen mig i var i världen ni är.



Julias beskrivelse från besöket på Toul Sleng är verkligen gripande. Att det har hänt och att det upphörde för bara 30 år sen är hemskt. Tror man måste varit där för att förstå verkligen. Känslan av att gå omkring där är obeskrivlig. När jag var där i februari spenderade vi en hel dag på Toul Sleng och Killing Fields. Hoppas att ni har tid så ni kan besöka Killing Fields också.



När ni nu är i Phnom Phen måste jag tipsa om två saker.

Ni måste besöka Friends restaurant. Det är ett ställe där forna gatubarn lär sig laga mat och servera gäster och där betalningen går till organisationen. Riktigt god mat och väldigt mycket mat får man för inte så dyra pengar.



Adress: House 215, Street 13



Jag avslutade många av kvällarna på en riktigt höjdarställe, om man gillar fruktjucie.

På Fizz Juicebar & Bistro finns det otroligt mycket att välja på. Kan också äta mycket gott där.

Avkopplande ställe att sätta sig ner på.



Adress: No 42 EEo, Street 179

Ligger på en sidogata nära Nationalmuseum.



Hoppas ni får det trevligt på Angkor Wat. Var själv där framåt kvällen då det var gratis att gå in, så jag såg aldrig soluppgången där, men det ska vara hur fint som helst.



Ha de bra

/ Niklas

2009-11-26 @ 20:07:23
Postat av: lisa nilsson

Det låter jätte härlig att få vara med om en sådan soluppgång.

P.S visa gärna några bilder därifrån

Kram till er alla Lisa

2009-11-26 @ 21:30:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0