Njuter av gastvanligheten langs kusten =)

Har kommer en uppdate ifran Kilcoy, Queensland.
Pa julaftons morgon akte Isabella, Julia och jag (Ella) ut till Daydream Island med Jeremy, var dykarinstruktor. Vi hade klarat av den skriftliga examen dagen innan sa nu var det bara roligheter kvar. 2 havsdyk vantade och vi fick bland annat ova kompass, ta av oss cyklopen pa bottnen samt gora en akut-uppstigningfran fem meters djup utan syre.
Nar vi kommit upp ifran vart andra dyk blev det kramar och tack innan vi hoppade pa katamaranen som tog oss tillbaka till Airlie Beach.
   En snabbis till PADIs kontor for att hamta vara tillfalliga certifikat, resten av tjejerna hade lagat mat som vi at direkt ut kastrullerna innan vi korde ivag soderut. Resten av julafton spenderades i Bobby och Lillan, vi sjong lite julsanger for att forsoka fa fram stamningen och saklart ringde vi alla vara nara och kara och onskade god jul. Harligt att hora deras roster!

   Cirka 8 timmar pa vagen innan vi till slut stannade for natten i Mariam Vale. Morgonen efter fortsatte vi ner mot Noosa. Vilken fantastiskt vacker stad! Efter att parkerat vara alsklingar letade vi oss ner mot stranden dar vi spenderade nagra skona timmar.
Vacktes morgonen efter av en vanlig parkeringsvakt som delade ut flyers om Noosas campingvillkor, bl.a. att det ar forbjudet att parkera pa vanliga parkeringar och att boterna kan na upp till hela 1.000 dollar, per bil.. (Japp, dollarn star i cirka 6.6 svenska kronor..) Glada over att slippa boter sa slangde vi fram lite frulle i bilen.
Efter nagra timmar pa stranden sa ringde vi var van Helen som vi traffade i Vietnam. Hon bor i Noosa med sin familj och vi hade lovat att hora av oss. Hon blev jatteglad av vart samtal och kom direkt for att visa oss vagen till deras hus. Nu blev vi genast inbjudna i familjen och spenderade natten dar. Vi spenderade en mysig kvall med Helens dotter Tess over lite vin, och vi tjejer bestamde oss for att ga ut. Nattlivet visade sig inte vara sa mycket att hanga i julgranen, Hoppas pa battre utbud i Brisbane. Efter en formiddagstur till stranden for ett dopp och lite bubbelpoolande senare var det dags for oss to hit the road again. Vi kramade Helens familj hejda och korde ner till Kilcoy. Vi halsar nu pa Uncle H som besoker vanner ifran Melbourne som flyttat hit. Har har vi atit en underbar BBQ dinner och gottat oss. Isabella ligger for tillfallet i poolen (31 grader) under stjarnorna. Imorgon bitti blir det ett morgondopp innan vi fortsatter mot Brisbane och IKEA-kottbullarna..

//Ella - livet ar harligt

Stuck down under!

Tror saker att alla ni last hallandsposten och kanske aven kvallsposten.
Har ar annars en lank, check it out.

http://www.kvp.se/nyheter/1.1824340/tjejerna-ar-fast-pa-andra-sidan-jorden

Vi har kopt nya biljetter och fortsatter resan som planerat!
Never give up!

/ tjejerna

Whitsundays

Vi ar just nu i Airlie beach och vi har just kommit tillbaka ifran var segeltur over det turkosa vattnet. Vi har haft en riktigt mysig tur med god mat, trevliga manniskor och skona sangar;) Maten och sangarna var ju hojdpunkten i vart fall med tanke pa var hemma miljo i Bobby. Hehe, men vi klagar inte, det gar bra!
Som sagt en segeltur bland de vackr oarna i det underbara vadret. 
Forsta dagen var det mest introduktion och lite information. Kvallen avslutades med en god maltid( POTATISMOS!!!!) och sen var det bara till att ligga pa dack och blicka upp mot stjarnorna och hora vagorna sla mot baten. Det var sa mysigt!
Vi vacktes dagen efer utav var reseledares skona stamma da han stallde sig i hallen och borjade sjunga en godmorgon song for oss. Den mannen hade en rejal rost ma jag saga. Man blev ju livradd nar man vaknade! Vi skulle forst till den storsta on i Whitsundays namligen Tongue beach. Jatte vackert verkligen. Oturligt nog var det lite molning och hade regnat precis sa stranden kunde ha sett vitare ut an vad den gjorde. Men det var helt sjukt fint anda!













Sen var det dags for snorkling och dykning. Sofie och Emelie var med i den forsta dykgruppen for folk som redan tagit dykarsertifikat. Jag, Bella, Julia och Ella var med i en grupp for introduktionsdyk. Alltsa nyborjare da. 
Det ar ratt haftigt att ha fatt bade snorkla och dyka i det stora barriarrevet ma jag saga!!
Det blev en riktigt haftig dag foljd av en kvall med mytcket lekar och skratt. Vi var hala 60 personer pa segelbaten, sa den var ganska stor. 


Det blev bade snorkling och dyk nasta morgon innan vi tod oss tillbaka till Airlie beach. 
Hojdpunkten for mig pa resan var att fa traffa Elvis. Elvis ar en jattestor fisk som simmar runt i revet och later manniskor klappa och bada med honom, som en stor hund.


//Jessica
  


BOBBY OCH LILLAN!

Ja det ar vara sma parlor som vi tar oss fram med langs Australiens kust. Det har varit lite dalig med bilder. Det beror pa att vi bor i en Camper van for tillfallet och har inte haf det allt for latt med internet. Men har har ni i varje fall vara tva alsklingar!
Lillan ar var egna bil, som vi kopte i Cairns och Bobby ar hyrbil som ni kanske ser..;)




Airlie Beach!

Vi ar nu i Airlie Beach och om bara nagra timmar ska vi ut pa en stoor fet segelbat i 3 dagar & 2 natter. Det ar en whitsunday tour som DOCK kostar snappet over 2000-lappen. Expensive, men what to do. En av varldens finaste oar och strander. Latt! Baten inkluderar frukost, lunch, middag.. Ett gratis introdyk, massa snorkling pa 2 olika oar. 3 timmar pa whitehaven beach, hottub, vattenrutschkana ut fran baten ner i havet och MASSA sol & bad!

Hur bra later inte det da? Nagon som ar avundsjuk? Jag har ett tips.. Googla Whitsundays ;)

Hear from you in a couple of days!

/ Bella

Sista dagarna i Cairns!

HEJ HALLO ALLIHOPA!

vi ber sa hemskt mycket om ursakt for att det drojer mellan vara inlagg. Men Hey.. vi e faktiskt pa semester! ;) iallafall.. Vi har lamnat Cairns for battre tider och vi gillade Cairns skarpt. En jattemysigt stad, vi hade nara till allt! Och vi var ute o festade lordag, sondag, mandag(vissa) och tisdag! The Gilligans is the place to be, om man sager sa. Dar hanger alla backpackers och det e ett stortskont stalle. Vi hittade aven till Woolsheds som oxo ar ett jattemysigt hak med tillaten dans pa alla bord o stolar. Aven annordnade danstavlingar for den som kanner sig manad! :) Riktigt kul. Sa skon stad och manniskor.

Sista dagarna fick vi aven tag i var kara "Lillan" som vi dopt henne. Var Toyota Camry-98. Vit, skitfin liten parla. Automatare sa den e latt o kora. Tyst som en mus med. Den kopte vi for $5000, men vi far tillbaka 50% av priset nar vi kommer till Melbourne. Sweet!
Sen hamtade vi aven upp var campervan, "Bob", pa onsdagmorgonen. Ja, vi har dopt bilarna. Det ar ju ett maste nar man e ute pa roadtrip!  Bob e stor och passar for 4 personer, men vi kan klamma in oss allihopa. Latt!
Vi akte forst up norht towards Cape tribulation. inte jatteeemkt att se men det va en valdigt fin vag att kora och en fin strand man kom fram till dar regnskogen doppade sina lov precis vid havskanten. Maktigt. Vi hookade up med 6 kanadensiska grabbar som vi hangde med en dag och dom va skitroliga. Skona grabbar i samma alder som oss. Det gillar vi :)

Och nu har vi alltsa kommit fram till Airlie Beach. Det har gatt skitbra att kora. Latt med vanster sida ju. Piece of cake ;) hehe. Det kommer ga bra, det lovar vi !



/ Bella - haft det tight med bilder, bara massa festbilder fran Cairns ;)

Australien!

Antligen har vi kommit till Cairns i Austrlien!  Efterlangtade Austrlien..!
Landade har morgonen den 11 december. Efter att ha fatt stanna 2 extra dagar i singapore, fick vi antligen plats pa ett flyg.
Sista dagen i singapore spenderade vi var tid pa att sola och bada, dar vi efter bara ett par timmar sag ut som 6 roda vandrande tomater. Farligt.. Brannan har fortfarande inte riktigt lagt sig.
Vi ar i allafall glada over att vi har fatt komma till Australien.
Det forsta vi gjorde nar vi anlande var att ta in pa ett hostel sa att vi kunde dumpa vara vaskor for att sen bege oss ut pa jakt efter en bil! Detta visade sig vara mycket svarare an vi trott.. Man far tydligen inte kora en 6sits bil eller mer nar man ar under 25 ar, och de flesta bilfirmorna hyr bara ut till de som ar over 21. Surt for oss! Det hjalper inte ens att man fyller 21 om en manad.. Menmen, vi fick snabbt planera om och soka efter 2 bilar istallet. Valdigt trakigt tyckte vi, men det verkade inte finnas nagot annat alternativ.. Det ar ju sasong for att hyra bil har nu ocksa da alla vill kora ner till Sydney och vara dar over jul och nyar. Vi fann iallafall ingen bil forsta dagen, sa vi fick fortsatte vart letande igar. Vi har ny hyrt oss en 4sits campervan med tva dubbelsangar och kokvra samt dusch som vi ska ta oss ner till Melbourne med! Maste dock ha en liten bil till som vi ska fixa det forsta vi gor imorgon.
Eftersom vi inte far var van forran pa onsdag, maste vi stanna har i Cairns. Det blev darfor utgang i Cairns igar. Ett riktigt turiststalle som tillhor ett hostel. Mycket trevligt:) Vi har aven fatt tid att tvatta alla vara riktigt smutsiga och illaluktande klader i tvattmaskin, vilket kanns skont! Vi vill ju inte riskera att kladerna ifran bergstigningen ska ligga och mogla.
Nu vantar en avslappnad krogkvall!
Godnatt allesammans.

//Julia



PS. ursakta bristen pa bilder, men vi har inte haft nagot intressant att fotografera de senaste dagarna!:)

Stuck in Singapore!

Jaha ja, ovanligt att det hander oss!?

Som ni ser ar vi fortfarande i Singapore, och detta va ju inte direkt var ursprungliga plan. NE, flygbolagen tycker det ar kul att bolla runt med oss och vara biljetter. Vi fick ett andrat plan till 1 timme senare an vanligt men nar vi skulle checka in sa hittade dom inte vara ticket numbers. Sa vi vantade pa svar fran Sverige men leverantorerna brakar med oss sa vi fick ta in pa hotel under natten. Vi bad taxichaffisen att kora oss till nat billigt i stan och vi hamnade pa ett mysigt chillout-hostel, Welcome Inn, med bara grabbar! Jahopp, man tackar. Haha:)

Jag har precis mailat till vart hostel i Cairns och avbokat vara natter. Vi vet ju inte nar vi kommer dit. We've hade enough of this. Nu vill vi bara komma harifran! Talk to you later..
/ Bella

24 timmar att fordriva i ett klibbigt Singapore!

Tjohoo allihopa, everybody! :)

Efter ett kort flyg har vi nu kommit fram till ett +30 graders varmt Singapore. Det kan man ju tycka e skont, men lite jobbigt nar det e klibbigt och luftfuktigheten ar likamed hundra ungefar! Vi har iallafall lyckats hitta (som vanligt) ett jattefint hostel. Det ligger shoppingcenter runt omkring, 2 T-bane stationer fran Orchard Road och mysiga restauranger och barer finns har oxo. Vi betalar SD$17 for denna natt och 4 av oss sover pa taket! Hallo eller? :)

Imorgon gar flyget 20.20 pa kvallen och innan dess hade vi tankt klappa nagra timmar pa shoppingen. Vi var har for nastan 3 ar sen och vi vet vart vi hittar elektroniken... Vi slanger nog ett extra oga pa den omtalade iPhone, vi ser dom overallt! Vi hoppas pa att dom e billigare har borta! Vi vet inte riktigt vad vi mer hinner med imorgon, vi ska trots allt borja bege oss mot flygplatsen efter kl 17 nagongang sa innan dess far vi forsoka se det mesta av den rena staden. (Man far ju fasen $5000 i boter om man skrapar ner har!)

Snart kommer vi till vart efterlangtade Cairns i Australien!!

/ Bella

Mount Kinabalu 4095,2m



Mount Kinabalu blev en sa mycket haftigare upplevelse an vi trott! Att bestiga ett berg pa 4095.2 moh ar inte direkt nagot man gor varje dag. Vi hade ju inte direkt tranat oss for det heller! Hela 6 timmar tog det att ta sig 6 km pa den branta stenblockiga vagen upp forsta dagen. Nar vi kommit upp 6 km, 3292 moh, skulle vi ata och sova for att klara nattklattringen kommande natt. Bums i sang kl. 18.00 och upp och hoppa 01.30!
Att bestiga ett klippigt berg i morker med endast pannlampan som ljus var en utmaning. Men det var verkligen en helt otroligt upplevelse. Ju narmre vi kom toppen destu brantare och senigare blev det. Vaxtligheten orkade inte langre det harda klimatet och allt blev slattar av sten. Med handerna pa repet fast i bergvaggen drog vi oss vidare upp. Vi kom upp till Low Peak (hogsta punkten pa berget) ca 05.30 precis innan soluppgangen, det var verkligen helt otroligt! Det kandes som att man stog langt upp over jorden och blickade ner over varlden!
Det var knapert med syre pa toppen och nollgradigt. Sa att sa fort vi kom upp fick vi borja klattra ner igen mot varmen och maten!
P.S Vi var bland de kvickaste klattrings teamen den dagen, vi nadde till och med toppen snabbare an vanligt!




// Jessica

Kinabatangan, djungelfard

Nu ar vi tillbaka i Kota Kinabalu. Efter 2 dagars djungel och 2 dagars bergsbestigning!

Vi akte fran Kota Kinabalu till ett omrade under Sepilok, Katabatang. Var guide var agaren av hostelet vi bott pa har i Kota Kinabalu. Han erbjod sig att skapa en special tur eftersom vi hade sa ont om tid och skulle till sa manga olika stallen. Han tog oss in i Borneos regnskogar dar vi bodde i "hyddhus" kan man val saga.
Det var tva dagar med bara river-cruise och trekking i djunglen. En trekking pa kvallen i kol morker! Det var labbigt, sarskilt nar vi hittade en babis orm. Den var tydligen inte sa giftig men om det hade varit mamma ormen sa hade vi varit doda inom en timme om vi blivit bitna! Och det kanns ju bra nar man befinner sig sa langt i fran sjukhus som bara tankas kan! Men vi klarade det fint och lever annu!
Langs floden sag vi elefanter, 3 olika sorters apor inlusive orangutanger som ar valdigt sallsynta att se sa har ars. Vi fick aven reda pa att det fanns krockodiler i floden: -stoppa inte fingrarna i vattnet sa guiden! Vi lyckades se tva stycken langs flod kanten, nar vi kom for nara plumsade dom den i vattnet igen och da visste vi inte langre vart dom var..Labbigt!
Vi ar valdigt nodja med var djungeltur och vi var glada over att inte behova sova i den tata djunel som omringade oss! Usch for alla blodiglar! Dom var verkligen overallt!
Vi tog en tur inom Sepilok innan vi korde tillbaka mot berget. Dar besokte vi reservatet for orangutangerna. Dom ar ju egentligen helt vilda men dom tas om hand av manniskor. Roligt var det i varje fall att besoka parken och lara sig och forsta lite om hur livet for dom stackars liven drastiskt forandras pga skogsskovlingen.






//Jessica

Lugnet fore stormen ;)

Vi har bott i Kambodja i ca 4 dagar som alla redan vet. Och sa har sag vart boende ut. Vi har inte hinnit publicera det tidigare. Utan det blir till att passa pa nar man har mojligheten!
Sa har bodde vi i 3 natter for ca 70 kronor.
Det ar ratt billigt i Asien kan vi val saga!






Pa hotellet dar vi bodde hade dom 3 av varldens soaste hundvalpar.
Varje kvall och varje morgon lag man pa golvet och lekte med de
sma sota lurviga bollarna som sprang omkring.







Varldens sotaste eller hu??!!


Ja och som vanligt nar vi skulle ta oss med transport sa kranglade det till sig. Bussresan fran Kambodja till Vietnam gick bra men inte flyget fran Saigon till Borneo, sa det ar givetvis det jag talar om.
Vi hade bokat vara flygbiljetter via en resbyra. Sagt vart vi ville aka, fatt biljetterna och allt var frid och frojd.
Efter att vi fatt biljetterna i Vietnam tyckte vi att det var onodigt att ta in en natt till pa hotell for vi hade inga pengar kvar och vi skulle anda tidigt till flygplasten.
Sa vi tog allt vi hade och bestammde oss for att forsoka overnatta pa flygplatsen.
Sag och gjort, vi overnattade dar. Men det roligaste ar att vi overnattar utanfor sjalva flygplatsen efterosm den annu inte hade oppnat!


Jajemensan sa gick det till.

Forsta flyget gick kanon bra, nar vi kliver av planet for var transfer ser vi att det inte star Kota Kinabalo pa flygbiljetten utan Kota Bharu istallet. Jaha tankte vi det ar val kansek en stad i narheten som heter det.
Men for sakerhet skull gick Sofie och kollade upp det och det visade sig vara en flygplast som ligger pa helt fel Malaysia del!!!! Vi fick springa igenom hela flygplatsen, kuta till "Malaysian air ticket office" och avboka flyget samt stoppa vart bagage som var pa vag till helt fel del av landet.
Efter massa stress och spring lyckas vi stoppa vaskorna och boka om flyget. Vi lyckas faktiskt fa ett flyg samma dag pa kvallen och anlander i Borneo bara 5 timmar senare an beraknat.
Eftersom det var resebyran som hade klantat till det for oss sa behover vi heller inte betala for avbokningen och ombokningen av biljetterna. Och det var skont det!

//Jessica


Angkor Wat

Annu ett aventyr! Vi steg upp 4.30 for att 4.45 ta tuktuk till det beromda Angkor. Allt badade i morker och trots att det var varmt ute fros vi rejalt nar tuktuken brannde pa. Vi var forst tvugna att kopa biljetter, dom roligaste hittills, med vart eget ansikte printade pa! Detta var vi tvugna att ga runt med och visa upp framfor alla tempel vi ville besoka. Nar var chauffor tillsist stannade mitt i morkret var det meningen att vi skulle ga av och promenera genom ingangen till Ankor Wat. Problemet var bara att det var kol svart. Som tur var sa hade Jessica med sig sin ficklampa och fick leda vagen genom den morka ingangen. Nar vi kom ut pa den breva palatsvagen som ledde mot templet kunde vi inte se mycket heller. Vi guidade oss fram med hjalp av andra manniskors ficklampor vi sag langt framfor oss. Det var riktigt haftigt att ga pa de breda gamla stenvagen och hora alla ljud fran djur som antagligen lag och lurade inte langt ifran oss. Tillslut kom vi fram till en lite sjo som glimmade till lite latt i morkret och sag snart att det var ganska manga mer som stod dar och vantade pa precis det vi ocka ville se. Angkor Wat i gryningen!



Det var otorligt vackert. Och solen stiger faktiskt riktigt fort. Plotsligt sa badar hela miljon i ljus. Vi fortsatte vidare in och utforskade det stora Angkor templet innan vi forsag oss med lite frukost.
Vi besokte ca 7 tempel under dagen. Bland annat "the one with many faces" och "Tomb rider templet".
De egentliga namnen ar "Bayon" och "Ta Prohm".
De ar val de kanske mest kanda. Men det finns sa manga fler att se och upptacka!

Vi tyckte att det rackte med en dag. Aven om platsen ar sa stor sa att man fick aka tuktuk mellan templena sa ar det - sam, same but diffrent. Mycket vackert men man blir matt pa de steniga byggnaderna mot eftermiddagen. 
Det absolut haftigaste var att fa klattra upp pa de slitna, haliga, branta trapporna och komma upp till toppen pa ett tempel. Spana ut over djunglen och over andra tempel. Men det forvanar oss att det kan vara tillatet, att klattra tunt pa de gamla templena. Om alla klattrar och klanger ar det turismen som kommer se till att Angkor blir mer och mer sonderfallet. Angkor har ju blivit plundrat sa otoligt manga ganger och manga, eller de flesta statyerna saknar huvud eller svard. Och det ar trakigt att det behover vara sa.





En verkliget haftig upplevelse i varje fall! Inte sa mycket kryp och ormar heller. Mest mygg och gecko, och det klarar man latt! Angkor ligger i Siem Reap en stan som ligger ca 6 timmar norr om Phnom Penh som ar Kambodjas huvudstad. Det kostar inte mer an 20 dollar for en dagsa biljett. Om ni jobbar i vart tempo sa racker det absolut. Ar man lite av den langsammare typen sa ar val en 2 dagars till att rekommendera ;)





Hopp framfor Angkor Wat!

//Jessica




RSS 2.0